Pri vstupnej bráne do Bánoviec nad Bebravou sa v časti Horné Ozorovce nachádza historický kaštieľ, ktorý ponúka príjemné prostredie s duchom histórie a gastronomický pôžitok.
Príbeh novodobej histórie kaštieľa sa vôbec nezačína romanticky, zato romantický pocit si odtiaľto môžete odniesť. Reštaurácia je rozdelená na tri časti – dve vnútorné, príjemne osvetlené a oddelené klenbami, a jednu prekrytú terasu s denným svetlom. Kaštieľ Ottlýk sme navštívili na pravé poludnie uprostred týždňa. Parkovisko plné, väčšina stolov obsadená. Obchvat mesta sa na návštevnosti údajne nepodpísal. Ľudia však sprvoti neprijali prvotný gastronomický koncept. „Pôvodne sme jedlá ponúkali „à la carte“, čiže bez klasického obedového menu. To sa však v týchto končinách neosvedčilo a chtiac-nechtiac sme sa prispôsobili dopytu na trhu,“ prezradila majiteľka Jozefína Novotná.
Po bryndzu až do Hriňovej
Nepoľavili však ani v dennej ponuke. Jedlo varia z kvalitných surovín od chovateľov a pestovateľov z okolia. Dôverne poznajú Farmu u Ďurkových, mäso na stejky kupujú z Chynorian. Naopak, po kvalitnú bryndzu cestujú až do Hriňovej.
„Halušky nerobíme každý deň, ponúkame ich len v prípade, že máme čerstvú bryndzu. Pripravuje ich náš holandský kuchár a naozaj stoja zato,“ pochválila sa majiteľka reštaurácie. „Ochutnávajú ich aj zahraniční hostia, málokto ich však doje. Je to naozaj špecifická chuť, na ktorú sa ľudia spoza ďalekých hraníc nevedia naladiť.“ Do jedálnička aspoň raz do týždňa zaraďujú ryby. Aj v tomto prípade si v kaštieli Ottlýk potrpia na čerstvosť. Každý deň sa môžu pochváliť vlastnoručne upečeným chlebom. V kuchyni sa striedajú dve zmeny šéfkuchárov, pričom každý má na domáci chlieb svoj recept. „Od marca sa návštevníci môžu tešiť na nový, jarný koncept. Nebude v ňom chýbať lososový tatarák, bryndzové halušky, niekoľko druhov cestovín, hráškové rizoto a rizoto z morských plodov. Zákazníkom ponúkneme jahňacinu aj divinu. A ako dezert sa vráti cisársky trhanec,“ prezradila majiteľka exkluzívne pre našich čitateľov pripravované menu. Kaštieľ okrem reštaurácie ponúka aj päť izieb rôznych veľkostí, v lete sa obľube teší vínna pivnica s komentovanou degustáciou. Počas horúcich večerov to žije aj na dvore, kde si ľudia zvykli na obľúbené letné kino. Každá rekonštrukcia kaštieľa je náročná, najmä ak ide o kultúrnu pamiatku. Preto na oknách jednej z izieb zbadáte aj mreže. A pozor! Jedna z povier hovorí, že na izbe číslo 5 straší... Nech je, ako chce, naberte odvahu a príďte. Čaká vás skvelý gastronomický zážitok, príjemná obsluha a čaro neobjaveného.
foto: FB Kaštieľ Ottlýk
HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…