Kto by nepoznal fantastické oškvarkové pagáčiky pochádzajúce z okolia Nového Mesta nad Váhom. Príjemne slanú chuť môžete doplniť slivkovým lekvárom, ktorý dá tradičným pagáčom nový rozmer chuti.
Ingrediencie:
Hladká múka 200 g, polohrubá múka 150 g, oškvarky 300 g, soľ 1/4 PL, mlieko 200 ml, smotana 100 g, vajce 2 ks, víno 100 ml, droždie 20 g, slivkový lekvár 200 g.
Postup:
Na drevenej doske spracujeme múku a mleté škvarky, štipku soli, postupne v mlieku rozšľahané žĺtky, smotanu, víno a droždie. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme na plát, ktorý opakovane prekladáme do tvaru obálky, opakujeme aspoň 4 až 5-krát. Nakoniec z rozvaľkanej placky asi na hrúbku 1,5 cm vykrajujeme pagáčiky a kladieme na vymastený plech. Necháme podkysnúť, nožom urobíme na povrchu mriežku a potrieme vajíčkom. Na každý pagáčik dáme čajovú lyžičku dobrého domáceho lekváru. Pečieme pri teplote 180 stupňov.
Prajeme dobrú chuť!
Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.
Foto: Radovan Stoklasa
Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice sa pýši novou, jedinečnou atrakciou. Môžete tam…
. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…