Vysoká kvalita, zdravé ingrediencie, vášeň a sladké potešenie – aj takýmito vlastnosťami oplýva IVET Bistro z Trenčína, ktoré ponúka raw či vegan dobroty pre každého zodpovedného maškrtníka.
Hoci bistro funguje len od roku 2019, zdravým sladkostiam sa majiteľka Iveta Novotná venuje dlhé roky. Vďaka jej hlavnej ingrediencii, láske, si rýchlo našla mnohých fanúšikov a klientov. Svedčí o tom aj fakt, že ju v súťaži TOP GASTRO zariadenie v Trenčianskom kraji pre rok 2020 vyniesli na krásne druhé miesto. Z celkového počtu hlasov 3046 získalo IVET Bistro 168 spomedzi 58 nominovaných zariadení.
Viac o svojom podnikaní a bistre nám Iveta prezradila v rozhovore.
1. Na začiatku sa nám trošku predstavte a povedzte o začiatkoch vo Vašom podnikaní.
Ahojte! Moje meno je Iveta a keď som pred rokmi začínala, najvhodnejšie mi prišlo nazvať svoju začínajúcu značku IVET. Názov som ponechala, akurát dnes som už o sedem rokov ďalej a úspešne sa mi darí budovať malý lovebrand.
Odjakživa som bola "snílek, čo lieta v oblakoch" a nikdy neobsedí. V živote som vyskúšala rôzne práce, no vždy s nimi súviselo vysoké pracovné a psychické vypätie. Neskôr sa ukázali moje prvé zdravotné problémy a veľmi ťažké obdobie sme prežili aj v rodine, a tak život zariadil moje spomalenie aj sám. Začala som sa viac zaoberať zdravím seba i mojej rodiny. Keďže v tom čase ešte nebol taký veľký boom ohľadom zdravšieho životného štýlu ako teraz, pátrala som neustále po informáciách a sedela hodiny a hodiny nad knihami.
Narazila som aj na raw dezerty. Učarovali mi okamžite, a tak som sa hneď pustila do skúšania vlastných receptúr. Presne si pamätám tie pocity na začiatku. Čas som trávila v kuchyni systémom pokus/omyl a tvorila. Robilo ma to šťastnou. Najskôr to bola záľuba. Potom to prerástlo vo vášeň. Prvotným zámerom nebolo vlastné podnikanie. Na začiatky spomínam ako na obdobie sladkej nevedomosti, kedy nadšenie a motor pre zhmotnenie svojho sna je natoľko silný, že prekoná všetky prekážky. Pretože presne tam niekedy som urobila šialené rozhodnutie, že to bude moja práca.
Nastalo obdobie, kedy so si musela dorobiť vzdelanie, aby som sa stala oficiálnou cukrárkou, vybavila všetky tie zložité legislatívne záležitosti, aby som mohla otvoriť cukrársku výrobňu a až potom to celé začalo „tak naozaj“. Mojim snom bolo prinášať ľuďom radosť pri mlsaní, aj keď majú zdravotné obmedzenie. Aby zažili aj napriek tomu chuťový a vizuálny zážitok. A touto filozofiou sa riadime dodnes.
A teraz to zrýchlim. Z prvej maličkej výrobne, kde som sa naučila fungovať maximálne efektívne vzhľadom na priestor a čas, som sa presunula do väčšej a keď aj tá prestala byť vyhovujúca, prešla som do tretej, kde vyrábam dodnes. Každú výrobňu bolo treba prerobiť, a tak sa vždy zapojili všetky ruky aj nohy a pustili sme sa raz a opäť do tvrdej práce. Tentokrát je výrobňa veľká a umožňuje mi plniť si ďalšie sny a rozširovať ponuku o ďalšie a ďalšie dobroty. Medzičasom už nie som na výrobu sama. Ale stále som jej súčasťou a denne v nej trávim dlhé hodiny.
Mojimi rukami za tie roky prešli tisícky raw dezertov. Preto môžem hrdo povedať, že chutia fantasticky a receptúry mám vyladené do poslednej bodky. Spoznala som stovky zákazníkov, ktorí častokrát prichádzali aj z veľkých diaľok či zahraničia. Bola som súčasťou mnohých významných chvíľ. A to jednoducho hreje pri srdci.
Keď som cítila, že mám skutočne čo odovzdať ďalej, zorganizovala som prvých 20 zážitkových workshopov počas jedného roka, ktoré boli vždy plne obsadené.Potrebovala som sa ďalej posunúť. Myslím si, že po piatich rokoch výroby som v raw dezertoch vyčerpala takmer všetky možnosti a chýbal mi nový vietor. Nová tvorba, aby som mohla zákazníkom priniesť ďalšie skvelé veci.
Postupom času vo mne dozrela aj myšlienka na otvorenie IVET Bistra. Zákazníci pribúdali a denné telefonáty, či máme niečo voľné na odber ma prinútili zamyslieť sa. Vysnívala som si maličký priestor, ktorý budeme denne zásobovať dobrotami a musím povedať, splnil sa mi do bodky. V novembri 2019 som otvorila tento malý kúsok raja ako zvyknú niektorí hovoriť.
2. Je konkrétny produkt v IVET Bistro, ktorý patrí k najobľúbenejším či najpredávanejším?
Úprimne, celkom ťažká otázka. Keďže našou filozofiou je zásobovať IVET Bistro na dennej báze neustále čerstvými dobrotami a na konci dňa mávame pravidelne vypredané. Ale spomeniem aspoň už legendárne vegánske banoffee, veľmi obľúbený vegánsky cheesecake slaný karamel či v zimnom období môj raw štedrák
3. Poznačila Vaše bistro súčasná neľahká situácia?
Situácia, v ktorej sa nachádzame nie je jednoduchá. Na začiatku sme nevedeli do čoho vlastne ideme a čo nás čaká. V živote sa však treba prispôsobovať situáciám a ja práve nie som človek, ktorý by sa vzdával hneď na začiatku. A tak sme dokázali prežiť aj toto obdobie. Samozrejme, bolelo to a ešte stále aj bolí. No máme úžasných zákazníkov, ktorí nás celý čas podporujú svojim nákupom. Keď muselo byť IVET Bistro zatvorené, denne som rozvážala objednávky autom priamo z výrobne a vyrážala som aj mimo Trenčína.
4. Aký sortiment ponúkate pre klientov? Nájdu si u vás sladkosť aj ľudia so špeciálnymi intoleranciami?
IVET je tu pre všetkých, avšak mojim zameraním je od začiatku tvorba hlavne dezertov pre ľudí s rôznymi intoleranciami či obmedzeniami. Všetko, čo u nás nájdete je bezlepkové a bezmliečne zároveň. Moja výrobňa je čisto bezlepková, v ktorej máme samostatne oddelené plochy na prácu s raw dezertami, na prácu s vegan dezertmi a taktiež, kde sa pracuje iba s vajíčkami. Pre každú prácu máme samostatné stroje aj pomôcky. Je to veľmi dôležité, aby sme zabránili kontaminácii. Päť rokov som vyrábala iba raw dezerty, v šiestom roku som pripojila vegánske pečené dezerty a pár týždňov dozadu som priradila tretiu sekciu, a to dezerty s použitím vajíčok. Tento rozptyl uspokojuje rôznorodých zákazníkov, a tak si k nám našlo cestu neskutočne veľa ľudí.
A to je moja cesta. Aby aj ľudia s obmedzeniami mohli chutne mlsať. Vždy zákazníkom radi a ochotne poradíme, ktorý dezert je pre nich vhodný. U nás nájdete mnohé , aj náročné kombinácie. Napríklad taký veterník v našom šate je bezlepkový, úplne bezmliečny, bez sóje či orechov. A aj tak máte guče za ušami. Úplne všetko je možné vziať si ihneď so sebou. Balíme výhradne do ekologických recyklovateľných obalov. To máme vo firemnej filozofii už siedmy rok. Odpad poctivo triedime a biologický odpad dokonca kompostujeme vo vlastnom elektrickom kompostéri.
5. Máte špeciálne plány na rok 2021, keby sa situácia upokojila a podmienky by boli priaznivejšie?
Keby bolo keby, mnohé by bolo inak. Ale rok 2020 ma naučil jednu vec, a tou je, že netreba sa príliš fixovať na čokoľvek. Ani na plány nie. V každom prípade, aktuálne pracujem na jednom veľkom online projekte, ktorý by mal svetlo sveta uzrieť niekedy v prvej tretine roka. Vyžaduje si veľa môjho času, a tak sa tomu teraz prispôsobujem. Taktiež v priebehu pár týždňov bude spustená moja nová web stránka. A stále mám plán, ktorý sa len posúva na vhodnejší čas, že otvorím v inom meste ďalšie IVET Bistro.
6. Ako vnímate získanie 2. miesta v súťaži TOP GASTRO zariadenie Trenčianskeho kraja 2020?
Výhra nás samozrejme nesmierne potešila a veľká vďaka patrí každému, kto za nás zahlasoval. Na to, že sme úplne maličká prevádzka, fungujúca iba veľmi krátky čas, to bolo až neuveriteľné.
7. Je niečo, čo by ste radi odkázali našim čitateľom?
Budujem značku IVET s láskou a som veľmi hrdá na kus cesty, ktorú už prešla. Každý deň mám pred sebou rôzne výzvy a nie je vždy všetko iba jednoduché, to mi verte. Po rokoch viem povedať, že túto prácu môžete robiť, iba ak ju milujete. Naozaj milujete. A ja sa teším, že prinášame našou prácou radosť mnohým ľuďom!
V Trenčíne 18.1.2021
Text: MT
HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…
Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…