vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

-0°C

slabé sneženie

Recept: Zemiakové bobále

Vychutnajte si tradičné hlavné jedlo z oblasti Bánoviec nad Bebravou, ktoré sa dá pripraviť ako na slano, tak aj na sladko. Z tejto porcie sa nasýti celá štvorčlenná rodina. 

Ingrediencie:

Zemiaky 600 g, hladká múka 300 g, soľ 1/4 PL, slaninka 400 g, cibuľa 150 g.

Postup:

Zemiaky očistíme, uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom scedíme, ale nie celkom, aby tam trocha vody zostalo. Rozpučíme ich a pridávame hladkú múku - cesto by malo byť polotuhé. Necháme ho trochu vychladnúť, múka nám v horúcich zemiakoch zvláčnie. Lyžicou z cesta tvarujeme bobále, ktoré polejeme opraženou slaninkou na cibuľke. Ak máme chuť na sladkú verziu, posypeme ich rozomletým makom, do ktorého sme pridali práškový cukor a polejeme roztopeným maslom.

Prajeme dobrú chuť!

Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Foto: Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Čachtický hrad

Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…

Trenčiansky hrad

HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…