Vychutnajte si tradičné hlavné jedlo z oblasti Bánoviec nad Bebravou, ktoré sa dá pripraviť ako na slano, tak aj na sladko. Z tejto porcie sa nasýti celá štvorčlenná rodina.
Ingrediencie:
Zemiaky 600 g, hladká múka 300 g, soľ 1/4 PL, slaninka 400 g, cibuľa 150 g.
Postup:
Zemiaky očistíme, uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom scedíme, ale nie celkom, aby tam trocha vody zostalo. Rozpučíme ich a pridávame hladkú múku - cesto by malo byť polotuhé. Necháme ho trochu vychladnúť, múka nám v horúcich zemiakoch zvláčnie. Lyžicou z cesta tvarujeme bobále, ktoré polejeme opraženou slaninkou na cibuľke. Ak máme chuť na sladkú verziu, posypeme ich rozomletým makom, do ktorého sme pridali práškový cukor a polejeme roztopeným maslom.
Prajeme dobrú chuť!
Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.
Foto: Radovan Stoklasa
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…
HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…