Každá rodina potrebuje svoj obľúbený recept na tvarohový koláč. Nechajte sa zlákať tým pochádzajúcim z Ilavy, ktorý je gazdinkami a rokmi overený a vždy chutný.
Ingrediencie:
Maslo 100 g, práškový cukor 100 g, soľ 1/4 PL, citrónová kôra 1/2 PL, mlieko 200 ml, droždie 30 g, žĺtky 2 ks, hladká múka 500 g, žĺtky 2 ks (na potieranie), maslo 100 g.
Tvarohová plnka:
žĺtky 4 ks, práškový cukor 100 g, vanilkový cukor 1 bal., tvaroh 310 g, pretlačené zemiaky 150 g.
Postup:
Maslo s práškovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme trošku soli, postrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a prilejeme k vymiešanému maslu. Ďalej pridáme žĺtky, múku a dobre vymiesíme na hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden rozvaľkaný diel položíme na vymastený plech, natrieme tvarohovou plnkou, založíme druhým rozvaľkaným dielom a kraje dookola popritláčame. Žĺtky s maslom vymiešame, potrieme nimi pripravený koláč a vložíme do vyhriatej rúry upiecť. Plnka: žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme pretlačený tvaroh, v šupe uvarené, ošúpané, pretlačené zemiaky a dobre spolu vymiešame.
Prajeme dobrú chuť!
Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.
Foto: Radovan Stoklasa
HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…
. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…