Reštaurácia Alej v Bojniciach už pár rokov plní gastro túžby milovníkov kvalitného jedla, ktorí za super jedlom prichádzajú z celého Slovenska. Sny šéfkuchára Mareka Karaku sa plnia a napriek ťažkým pandemickým chvíľam, ktoré neobišli bojnickú reštauráciu, si šikovný podnikateľ dokázal udržať celý svoj tím. Za úspechom stojí nielen kvalitné jedlo, ale aj poriadna dávka roboty. O kvalitách svedčí aj 1. miesto v ankete TOP GASTRO zariadenie v Trenčianskom kraji, ktoré reštaurácii prisúdili spokojní zákazníci.
Viac o svojej reštaurácii prezrádza šéfkuchár Marek v rozhovore.
1. Na začiatku sa nám trošku predstavte a povedzte o začiatkoch vo Vašom podnikaní.
Moje meno je Marek Karaka, mám 36 rokov a v gastre sa pohybujem od svojich pätnástich. V podstate som nikdy nič iné nerobil. Prešiel som si všetkými pozíciami v kuchyni, od pomocného kuchára po šéfkuchára vo veľkých hoteloch, až som sa dostal do fázy, kedy som začal uvažovať nad vlastným podnikaním, čo sa reálne stalo v roku 2018, kedy som otvoril svoju reštauráciu Alej priamo na námestí v Bojniciach. Vízia od začiatku bola jasná, žiadne polotovary, glutamány, umelé dochucovadlá. Proste poctivá domáca kuchyňa, žiadne prekombinované jedlá ani vyslovene zážitková kuchyňa.
2. Je konkrétny produkt vo Vašej reštaurácii, ktorý patrí k najobľúbenejším či najpredávanejším?
Určite naše šišky, tie proste musíte ochutnať.
3. Ako vás poznačila súčasná neľahká situácia? Museli ste prísť s novým, kreatívnym spôsobom „ako prežiť“?
Reštauráciu som si otvoril kvôli tomu, aby som ľuďom servíroval čerstvé jedlo priamo na tanier a nie, aby som rozvážal v krabičkách, ale iná možnosť nebola. Takže ako každá reštaurácia sme začali rozvážať obedy a predávať naše výrobky (chleba, šúľance, paštéty atď.). Počas pandémie nás zatiaľ zatvorili trikrát a priznám sa, že každým zatvorením ide motivácia dole, preto dúfam, že to už čoskoro skončí a budem môcť robiť to, čo ma naozaj baví a napĺňa. Variť pre ľudí a pred ľuďmi, spájať jedenie aj so zážitkami.
4. Čo všetko môžeme nájsť na vašom jedálnom lístku? Nájdu si u vás to svoje aj ľudia so špeciálnymi intoleranciami?
Nájdete u nás steaky z mäsa z kvalitných chovov, čerstvé ryby, ale aj vegetariánske jedlá a ani tí najmenší nedostanú u nás slovenské klasické detské menu- nugetky a hranolky. Keďže si všetko v kuchyni vyrábame sami, vieme, čo do jedál používame a preto nemáme problém v jedle kvôli intolerancii niečo zameniť.
5. Máte špeciálne plány na rok 2022, keby sa situácia upokojila a podmienky by boli priaznivejšie?
Jasné, určite sa chcem vrátiť k riadeným degustáciám, ktoré sme už dva roky nerobili. V lete je to nereálne kvôli návalu ľudí v Bojniciach a v zime to nedovolia opatrenia. A k tomu chcem vytvárať čo najlepšie podmienky pre personál, aby boli v práci v pohode.
6. Ako vnímate získanie 1. miesta v súťaži TOP GASTRO zariadenie Trenčianskeho kraja 2021?
Samozrejme nás to potešilo, ale zároveň je to veľká zodpovednosť. Čím viac ľudí nás vníma, tým majú väčšie očakávania a nároky. Ale veríme, že ich dokážeme splniť.
foto: FB Alej Bojnice
HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…
Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…