vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

32°C

jasno

Všetko pod jednou strechou

V Žabokrekoch nad Nitrou manželia Ďurkovci vybudovali krásnu farmu a ponúkajú domáce mäsové výrobky z vlastného chovu. Najnovšie si tu prídu na svoje aj milovníci piva. A vy ste tu už boli?

Na hlavnom ťahu v Žabokrekoch nad Nitrou nás víta tabuľa s nápisom „rodinná farma, pivovar, bistro/raňajky, ubytovanie/kaviareň“. Celý areál, ktorý bol kedysi záhradníctvom, je ukrytý medzi dvoma kopčekmi, kde sa pasie dobytok. Farmu založili v roku 2010 a za 12 rokov existencie vybudovali krásny areál, ktorý navštevujú rodiny s deťmi zo Slovenska i zahraničia, mladé páry aj seniori. Farma je lákadlom aj pre školské edukatívne výlety. „Prvou myšlienkou bolo mať kone, ale na tie treba najprv zarobiť. Tak sme doviezli kozy, aby sme mali mlieko a syry. Následne sme kúpili prasiatka a starú hospodársku budovu sme prerobili na bitúnok s rozrábkou a výrobňou. Onedlho pribudla predajňa, kde si môžete kúpiť iba naše výrobky,“ doplnila pani Ďurková.

Aktuálne na farme nájdete mäsové plemená, napríklad ovečky Texel, býky Angus alebo ošípané, ale aj menšie zvieratá ako zajace, holuby, pávy či sezónnu hydinu. Pod nohami sa vám motajú mačky a na všetko dohliada sova ako z Harryho Pottera. V sobotu si sezónne môžete zajazdiť na koníkoch, prísť na rodinnú opekačku alebo sa s partiou vyblázniť na multifunkčnom ihrisku. „Jediné, čo nám chýba, je reštaurácia, preto ubytovaným hosťom ponúkame len raňajky. V bistre si môžete dať zákusky, kávu, naše pivko, syry a mliečne výrobky z lokálnych fariem. Ak chcete usporiadať nejakú akciu alebo stretnutie, nachystáme obložené misy z našich výrobkov. Okrem toho robíme tematické dni, počas ktorých návštevníkom ponúkame zabíjačkový tanier, kapustnicu alebo guláš."

Pivo? Ale len kvalitný ležiak

Najnovším prírastkom na farme je domáci rodinný pivovar, o ktorom Ďurkovci snívali šesť rokov. „Stavali sme ho zhruba pol roka. Keďže ponúkame rôzne výrobky, vlastné pivo bolo logickým krokom,“ prezradil Ervín Ďurka. „Stavili sme na tradíciu topoľčianskeho piva, čiže na klasický československý ležiak. Naša idea je robiť to poriadne. Spolupracujeme s uznávanými technológmi, ktorí nás usmerňujú,“ doplnil spolumajiteľ. V stálej ponuke majú štyri druhy: svetlý ležiak 11 a 12, polotmavý ležiak 10 a tmavý ležiak 13. „Ľudia si už na to zvykli. Chceme vyhovieť všetkým zákazníkom, preto okrem sklenených fliaš máme aj 5-litrové súdky a kegy. Nedávno sme prešli aj na zálohované PET fľaše. Dokážeme vyrobiť 100-tisíc litrov piva ročne, vlani sme dosiahli polovičný výkon. Keď to zopakujeme aj tento rok, budeme spokojní,“ uzavreli manželia Ďurkovci. Už sa vám zbiehajú slinky? Tak hor sa do Žabokriek nad Nitrou!

Mohlo by vás zaujímať

Čachtický hrad

Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…

Hrad Beckov

Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…