Vianoce sú jedným zo sviatkov prinášajúcich množstvo tradícií, zvykov i špeciálnych jedál, ktorými sa navzájom hostíme len v predvečer Božieho narodenia. Mnohé z tradícií sa veľmi ponášajú, no od domu k domu sa v detailoch líšia. Vianoce spájajú rodinu, priateľov a v mnohých prípadoch aj zvyky a recepty. Možno aj vo vašej domácnosti vznikol „kokteil“ zvykov, ktoré ste si priniesli z domu, zo svojej rodinnej fajty, z rodostromu. Ak do manželstva vhupne pár, ktorý k sebe našiel cestu z opačných koncov republiky, či nebodaj spoza hraníc, je viac než pravdepodobné, že sa tradície jednej či druhej strany zosúladia alebo upravia. Tak to bolo aj v prípade Slovenky Evy a jej manžela spoza českých hraníc Radovana. Štedrovečerné menu z oboch strán malo len jedinú zhodu, a to vyprážané kaprie podkovičky a majonézový zemiakový šalát.
Na rýdzo slovenskom vianočnom stole sa dovtedy podávala hríbová a hrachová polievka, predtým sa jedli makové pupačky. Niektoré domácnosti zalejú mliekom a rozpusteným maslom nakrájané staršie rožky, u Evy sa piekli malé buchtičky, ktoré neskôr obvarili v horúcom mlieku s maslom. Na českom štedrovečernom stole zas dominovala pôstna kapustnica a rybacia polievka. Išlo o rybací vývar z hláv a chvostov kaprov s mrkvou, petržlenom a ostatnou zeleninou, ktorú bežne používame do nedeľného slepačieho či hovädzieho vývaru. Namiesto tenkých slížikov sa však vianočný rybací vývar podával s rezancami, ktoré sa nakrájali z vypraženej placky zo zvyškov strúhanky, múky a vajíčok použitých na vyprážanie podkovičiek. Aj rezance tak mali jemnú rybaciu príchuť. Takto vyzeral slovenský a český štedrovečerný stôl v rodinách Evy a Radovana, kým sa nepoznali. A aká je po vyše štyridsiatich spoločných rokoch manželstva ich spoločná štedrá večera? Jednotlivé zvyky a tradície z pôvodných kuchýň sa navzájom popretkávali. Na stole pribudlo aj zopár noviniek, ktoré sú výsledkom inšpirácie prostredia či priateľov. Napríklad makové pupačky vo vianočnom menu ostali, ale cez deň sa už nehladuje, už sa nečaká na zlaté prasiatko. Z pupačiek sa teda stal ľahký obed. Večeru v rodine Evy a Radovana začínajú sladkými oblátkami s medom a cesnakom. Cesnak pridali podľa vzoru svojich známych. Pokračujú rybacou polievkou a mixom kapustnice so sušenými dubákmi a suchohríbmi. Na odporúčanie do nej pridávajú aj sušené slivky. Túto polievku varia už o deň skôr, aby sa chute prepojili. Rovnako v predvečer Štedrého dňa zamiešajú zemiaky s koreňovou zeleninou, cibuľkou a majonézou a šalát nechajú odstáť. Na zjemnenie pridávajú šľahačkovú smotanu a chuť dodá aj kyslá uhorka a deci vody, v ktorej boli uhorky zavarené. Podkovičky z kapra vyprážajú pred večerou, aby boli čerstvé. Na stole nechýbajú šupinky z kapra pre šťastie. Vianočné linecké a medovníkové pečivo si vychutnávajú počas večere alebo po rozbaľovaní darčekov.
Jedno sa však v rodine Evy a Radovana vôbec nezmenilo. Pokora, úcta, spolupatričnosť, radosť i spomienky boli, sú a vždy ostanú najväčším darom najkrajších sviatkov roka. V minulosti sme podľa vianočného jedla a zvykov dokázali rozoznať, v ktorom kúte Slovenska či kraja sa nachádzame. Dnes sú tradície v rodinách natoľko premiešané, že rovnaké štedrovečerné menu nenájdete ani na jednej ulici v rámci jednej dediny.
foto: ilustračné (freepik.com)
. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…
Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…