Ak máte chuť na kvalitný „street food“, ktorý poteší vaše zmysly, pomazná žalúdok a v ktorom pracuje poctivý šéfkuchár so zahraničnými skúsenosťami, Handlová je tým správnym mestom, ktoré chcete navštíviť.
Výhercom TOP GASTRO zariadenia v Trenčianskom kraji pre rok 2020 sa stala Street Food Kitchen sídliaca v neveľkom banskom meste v okrese Prievidza. Hoci fungujú len 3 roky, podmanili si chuťové bunky nielen miestnych obyvateľov, ale aj širokého okolia, o čom svedčí aj veľká podpora fanúšikov v súťaži. Z celkového počtu 3046 hlasov totiž získali až 452! Prvé miesto si vyslúžili spomedzi 58 nominovaných zariadení.
Sme veľmi radi, že sa nám podarilo skontaktovať so šéfkuchárom a zakladateľom Ľubomírom Pavelkom, ktorý nám bližšie predstavil Street Food Kitchen a svoje gastro začiatky.
1. Ako prvé sa, prosím, predstavte čitateľom webovej stránky Trenčín región. Kto ste a ako ste sa dostali ku gastro biznisu?
Už ako malý chlapec som rád zavadzal v kuchyni, keď rodičia varili obed. Veľmi rád som pomáhal, ale ešte radšej som konzumoval jedlá, ktoré moji rodičia pripravili. Neskôr som vyštudoval školu zo zameraním kuchár/čašník. Počas štúdia som si uvedomil, že varenie je to, čomu sa chcem v živote venovať. Po ukončení školy som odišiel do Anglicka. Začal som pracovať vo fabrike na výrobu koláčov kvôli tomu, že moje jazykové znalosti ešte neboli dostatočné. Postupom času som dostal prácu v reštaurácii Quarter, kde som prvý rok umýval riady a robil pomocné práce.
Neskôr, keď sa mi zlepšila znalosť jazyka, som bol povýšený na chef de partie, kde som už dostal možnosť vyrábať jedlá v jednej z najlepších reštaurácii v Liverpoole. Chodili sa tam stravovať futbalisti ako Steven Gerard, Fernando Torres a vlastne celý skvelý Liverpoolsky tím. Tam som pracoval 4 roky a načerpal skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie. Mojou prvou skúsenosťou ako hlavný kuchár bola reštaurácia dole na juhu Anglicka v maličkom mestečku Fowey, kde som pracoval v úžasnej talianskej reštaurácií Boathouse. Tam som stretol svoju terajšiu priateľku Natalju a od tej doby sa venujeme gastru spolu.
Práve ona mi dodala sebavedomie a pomohla v profesionálnom raste, za čo som jej nesmierne vďačný. Veľmi veľa sme spolu cestovali po svete a práve na cestách sa zrodila myšlienka otvoriť našu vlastnú reštauráciu, priniesť všetky tie dobroty pouličných jedál pod jednu strechu. Myšlienku sme premenili na realitu a vznikol Street Food Kitchen. Tento rok vo februári to budú 3 roky od začiatku fungovania.
2. Ktorý produkt patrí v Street Food Kitchen k najobľúbenejším?
Medzi naše najpredávanejšie produkty patria Coca-Cola Ribs - pečené bravčové rebierka v Coca-Cola marináde s grilovanou kukuricou, domácimi hranolkami a k tomu, samozrejme, coleslaw šalát.
3. Ako vás poznačila súčasná neľahká situácia? Museli ste prísť s novým kreatívnym spôsobom „ako prežiť“ alebo sa objednávky hrnuli aj bez toho?
Covid nás určite poznačil, ako každého v cestovnom ruchu. Hlavne pri prvej vlne, keď nikto nevedel čo sa bude diať a ako dlho to bude celé trvať. Keď vyšlo vládne opatrenie, boli sme nútený prevádzku zavrieť. Ale vedel som, že musíme niečo podniknúť, aby sme to prežili a tak sa mi v hlave zrodil nápad “green box delivery”. Začali sme rozvážať jedlo v eko baleniach a menu sme sa vždy snažili prispôsobiť tak, aby obsahovalo tie najväčšie vitamínové hodnoty, ktoré ľudia momentálne potrebujú pre vybudovanie imunity. Celkom sa to uchytilo a pokračujeme s rozvozom aj naďalej .
4. Čo všetko môžeme nájsť na vašom jedálnom lístku? Vyberú si u vás aj vegáni či „intolerantní“?
Prvý rok sme ponúkali našim zákazníkom celosvetové týždenne menu. Napríklad sme dali týždeň anglickej kuchyne, kde sme sa snažili vybrať tie najtradičnejšie jedlá z danej krajiny. Samozrejme, možnosti sa nám postupom času vyčerpali, kvôli nedostatkom ingrediencii, ktoré sme museli používať pri varení v daných receptoch. Našim zákazníkom sa to veľmi páčilo a aj preto sa naďalej snažíme ponúkať jedlá z celého sveta v našej týždňovej ponuke. Na svoje si u nás príde skoro každý, keďže máme v ponuke aj vegetariánske a vegánske jedlá. Stretávame sa aj s množstvom intolerancií, ale vždy vieme zákazníkovi vyjsť v ústrety.
5. Chodievate svoje dobroty ponúkať aj na festivaly či iné kultúrne podujatia?
Na festival sa nám ešte nepodarilo dostať, ale musím spomenúť, že minulý rok sme sa zúčastnili na finále „Pump cup“ kde sme ponúkali naše gastro služby. Bola to úžasná skúsenosť a určite by sme aj naďalej chceli pokračovať v tejto aktivite.
6. Čo hovoríte na získanie 1. miesta v súťaži TOP GASTRO zariadenie Trenčianskeho kraja 2020?
Do súťaže nás nominoval anonymný zákazník a dozvedeli sme sa o tom prostredníctvom oficiálneho emailu, čomu sme sa veľmi potešili. O to šťastnejší sme boli, keď sme zistili, že sme túto súťaž vyhrali. Je to pre nás veľká česť a hlavne motivácia do budúcna. Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým našim zákazníkom a všetkým, ktorí nám dali hlas. Ste úžasní.
7. Je niečo, čo by ste radi odkázali naším čitateľom?
Chcel by som každému odkázať, aby ste sa nevzdávali v tejto ťažkej dobe a boli kreatívni. Spolu to zvládneme a hádam sa opäť tento rok budeme môcť voľne stretávať v našej obľúbenej reštaurácii, lebo dobré jedlo chutí najlepšie v spoločnosti dobrých priateľov. Ešte raz ďakujem a prajem všetkým veľa zdravia do nového roka.
V Trenčíne 11.1. 2021
Text: MT
Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice sa pýši novou, jedinečnou atrakciou. Môžete tam…
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…