Pod bralami Beckovského hradu, neďaleko diaľničného zjazdu a doslova uprostred poľa – presne tam leží salaš Beckov. Aby ste ho našli, nepotrebujete presné GPS súradnice. Vôňa, referencie a záujem milovníkov dobrého jedla vás tam privedú aj poslepiačky.
Tradičná kuchyňa v modernom prevedení si za štyri roky podmanila množstvo turistov. Novému osadenstvu reštaurácie sa podarilo napraviť gastronomické renomé tohto miesta. Ľudia si miestnu kuchyňu obľúbili a priľahlý salaš zaradili do turistického itinerára. Často sem prichádzajú pred či po prehliadke Beckovského alebo Čachtického hradu. Víkendy patria turistom, cez týždeň sa skôr zastavia „obchodní cestujúci“. Po novom reštaurácia stavila na týždenné menu, ktoré má prilákať na obed aj zamestnancov okolitých firiem.
Súčasný prevádzkar Branislav Kuhajda zobral salaš do nájmu pred štyrmi rokmi. A hneď mu prišla do cesty pandemická stopka. So vzniknutou situáciou sa hrdo popasoval a zobral ju ako výzvu. Čas využil na radikálnu rekonštrukciu kuchyne a ostatných priestorov. „Podmienkou pre reštart prevzatej reštaurácie bola čerstvosť – surovín aj pripravovaného jedla. Od začiatku sme vedeli, že zákazníkom chceme ponúknuť to najlepšie,“ vysvetľuje svoje prvé kroky pod Beckovským hradom Kuhajda. Do prenájmu zobral aj priľahlý salaš a z pôvodného gastrobiznisu vznikol ucelený agroturizmus. Celý chov zabezpečujú vo vlastnej réžii, prevažne s pomocou blízkej rodiny. Ovečky, kozy, kačky, husi, zajace, sliepky, pribudol kôň. Sami si vyrábajú aj domáce produkty, ktoré spracúvajú v reštauračnej kuchyni. Ak je dostatok mlieka, vyrobia produkty aj na predaj. Medzi salašníckymi pochúťkami nájdete aj výrobky iných regionálnych farmárov či včelárov. Deti sa môžu zabaviť na ihrisku a na obľúbenej veľkej hojdačke si môže spraviť fotku celá rodina.
MENU
Na Salaš sme prišli uprostred jari, kedy už domáci pozývali na chutnú májovú bryndzu. „Májová bryndza je biele zlato. Ovečky si pochutnávajú na čerstvej šťavnatej tráve a prvé mlieko má aj inú hustotu, čo sa prejaví na konečnom produkte. Koľko bryndze, syra a žinčice vyrobíme, závisí od toho, či je sucho, koľko máme pasienkov a koľko mlieka nadojíme,“ vyratúva Branislav Kuhajda.
Z ponuky klasickej kuchyne sme si vybrali bryndzové pirohy so slaninou a kôprom. Musíme uznať, že kôprový akcent dodal jedlu šmrnc. Nesklamali ani bryndzové halušky s opečenou slaninkou a už teraz sa tešíme, keď raz prídeme ochutnať aj verziu s májovou bryndzovou. Predtým, ako reštaurácia zaradí do stálej ponuky nové jedlo, otestuje ho v rámci takzvanej špeciálnej ponuky. V čase našej návštevy bol v ponuke jahňací perkelt s maslovými haluškami. Mäso pochádza z miestneho chovu a ak máte obavy z jahňacieho, v tomto prípade vás milo prekvapí lahodná a jemná textúra aj chuť. Za nás to bola „láska na prvú koštovku“ a jedlo sme hneď navrhli pridať do stálej ponuky.
Cez víkend môžete natrafiť aj na ryby alebo pečené rebrá. Sladkou bodkou nášho menu boli makové šúľance preliate omáčkou z lesného ovocia. Vybrať si ich môžete aj s orechovou či kakaovou posýpkou. Osviežujúce tóny ovocia dopĺňajú sladkosť a hrozí, že po ochutnávke už inak ako s ovocím šúľance nezjete. S výberom vám ochotne poradí aj milá a pozorná obsluha. Spoznáte ju podľa ručne maľovaného ornamentu na oblečení, ktorý ladí s ostatným priestorom. Ide o jeden z mála podnikov, kde pracuje výlučne personál vyučený v odbore.
PLÁNY DO BUDÚCNOSTI
Návštevníci majú záujem aj o rodinné posedenia či svadobné hostiny. Na salaši chcú uspokojiť aj týchto zákazníkov, preto plánujú zväčšiť interiér reštaurácie. Ľudia sa sem radi vracajú pre príjemné a tiché prostredie. Keďže salaš leží na hranici chráneného územia, úzko spolupracuje aj s ochranármi. Najnovšie plánujú vybudovať turistický chodník, ktorý by lemoval ovocný sad. Od centra Beckova sa prejdete k salašu a dostanete sa až do Kálnice. „Ak sa nám to do budúcoročnej sezóny podarí, radi by sme turistom ponúkli aj jazdu kočom po tomto chodníku.
Tento rok sa zatiaľ môžu pozrieť na koňa,“ s úsmevom prezrádza plány Branislav Kuhajda. V Trenčianskom kraji tak vzniká nový atraktívny gastroturistický bod, ktorý sa oplatí poznačiť si do mapy aj do jedálnička.
Foto: Radovan Stoklasa
Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…
HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…