vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

2°C

miestami oblačno

"Ona pečie" a zákazníci to milujú

Ak ste už navštívili trenčiansku cukráreň  s výstižným názvom "Ona pečie", určite vám muselo byť hneď jasné, že "ona pečie" s radosťou a láskou. Presne tak sa v jej cukrárni hostia aj cítia a o tom svedčí aj umiestnenie v prvej trojke najlepších gastronomických zariadení v Trenčianskom kraji. V prípade, že ste to šťastie ešte nemali, radi vám tento sladký raj predstavíme a aj to, kto za ním stojí.

1. Ako prvé, nám prosím Vás niečo o sebe povedzte. Kto ste a ako ste sa dostali k pečeniu? 

Volám sa Ivana a som Trenčanka. Veľmi som chcela dokázať, že poctivou prácou sa dajú dokázať veci, že ľudia vedia oceniť kvalitu, čas a všetko čo im venujete. O tom je celá ONA PEČIE.

Vzťah s pečením som si budovala odmalička. Chodila som k tete, ktorá bola vychýrenou cukrárkou a kuchárkou, človekom s láskavým srdcom. Všetko čo vedela, sa ma snažila naučiť. A samozrejme takéto vzťahy sú i o výchove a rodine. Takže pečenie mi prirástlo k srdcu i vďaka rodine, mame, babke i starej mame (ktoré tiež rady piekli a varili). Nikdy nebol môj sen upiecť tisíc zákuskov alebo obrovskú tortu. Skôr vyčariť úsmev a dobrý pocit – hoc i s koláčikom.

Piekla som asi ako všetci, normálne doma v nedeľu, sem tam nejakú tortu, ale nič prevratné. Nápad mi vnukla kamarátka, s ktorou sme začali chodiť do školy na cukrársky kurz, ktorý sa končil skúškou, na základe ktorej sme si mohli otvoriť živnosť. Neverila som – bežala som na Živnostenský úrad, či ozaj. Či ozaj môžem byť paňou svojho času, práce a zrealizovať si sen o niečom vlastnom. A tak som sa do toho bezhlavo vrhla, s myšlienkou voziť domáce koláčiky do kaviarní. Aj touto cestou by som sa chcela poďakovať Čarovnej špajzi v Dubnici nad Váhom za dôveru, ktorú mi dali, za roky, ktoré sme spolu strávili, za to, že Čarovná špajza bola „mojim“ domom koláčov.

Avšak v Trenčíne nebola väčšia prevádzka, kde by som sa mohla odprezentovať, dať možnosť zákazníkom kúpiť niečo viac atď., tak sme intenzívne začali hľadať priestor – vlastný. Vďaka náhodám i pandémii sme dnes tu.

2. Ako dlho funguje vaša cukráreň? Kedy prišiel nápad otvoriť si prevádzku?

Otvárali sme v októbri 2021 po niekoľko mesačnej kompletnej rekonštrukcii priestorov, aby nás opäť kvôli kovidu mohli zavrieť. Po jarnom otvorení sme zažili neskutočný záujem a boom zákazníkov, za čo im ešte i dnes ďakujeme.

3. Čo u vás návštevník nájde okrem zákuskov?

Okrem kaviarňových tort a cheesecakov, malých koláčikov, laskoniek, pavloviek, až po ikonický „náš“ veterník -spojenie francúzskej cukrariny s poctivým slovenským základom, si môžu návštevníci pochutnať na lahodnej kávičke, domácej limonáde či fantastickom čajíku. 

Do sortimentu sme doplnili retro chlebíčky, plnené rožteky, croissanty, venujeme sa konečne príprave raňajok – čerstvých a poctivých, takže sa čoskoro máte na čo tešiť.

4. Máte nejaké špeciality, ktorými sa radi pochválite?

Ono to ani nie sú špeciality, ale veľa pozornosti venujeme i ľuďom s intoleranciami. Či sa jedná o laktózu, lepok (aby som neuviedla do omylu – stopy lepku alebo laktózy áno), skúšame vegánske dezerty, raw... Touto cestou sa chcem poďakovať dievčatám za 100% profesionálny i ľudský prístup k tejto tematike, za to, že narábajú s materiálom, dezertami pri príprave až po balenie tak, aby zákazník cítil zodpovedný postoj celej prevádzky.

5. Zákusky od vás vyzerajú úžasne, kde čerpáte inšpiráciu?

Inšpirácia je všade okolo nás. Či ju vyhľadávame alebo je to náhoda. Ja veľa čítam, mám asi 1000 cukrárskych a iných gastro kníh, absolvovala som desiatky kurzov a školení. Rada cestujem, spoznávam, ovoniavam a ochutnávam. Sledujem rukopis. Internet je plný vydarenej i nevydarenej inšpirácie. Stačí si vybrať.

Avšak u nás už pečú „moje dievčatá“, takže základ som ich naučila, spoločne dolaďujeme detaily a potom už je to len ich zásluha, ich pocity a nálada, ktorá je vidieť na dezertoch. Ja ich už len nenápadne usmerňujem :-)

6. Chceli by ste na záver niečo odkázať ?

Ďakujem.

Ďakujem za každý zjedený koláč, tortu či iný dezert. Za každú vypitú kávičku, limonádu, či zjedený chlebík. 

Ďakujem za každé slovo, ktoré nás inšpiruje ísť vpred.

Ďakujem za každý hlas podpory.

Ďakujem rodine, že podporujú tento bláznivý projekt.

Ďakujem tým čo pečú, plnia, krájajú, zdobia, balia, nakladajú, varia kávičku, upratujú, zásobujú, účtujú... Ďakujem obchodným partnerom a „domácim“ za toleranciu a trpezlivosť ...  bez nich by nebola ONA PEČIE.


Foto: Archív ONA PEČIE

Text: PG


Mohlo by vás zaujímať

Trenčiansky hrad

HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…

Hrad Beckov

Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…