vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

28°C

oblačno

Recept: Cestenice

Ochutnajte tradičný múčnik z oblasti Myjavy, z ktorého sa nasýti celá štvorčlenná rodina. V prípade, že doma nemáte slivky, nebojte sa experimentovať a vyskúšať iné ovocie.

Ingrediencie:

Maslo 200 g, kyslé mlieko/smotana 150 ml, vajce 1 ks, práškového cukru 10 g, soľ 1/4 PL, hladká múka 400 g, čerstvé slivky 300 g, 1 vajce na potretie.

Postup:

Preosejeme múku, v strede urobíme jamku, pridáme vajce, maslo, soľ, cukor, kyslé mlieko a všetko spolu spracujeme na cesto. Necháme ho 1 hodinu odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na malé bochníčky. Postupne ich rozvaľkáme a v rade vedľa seba kladieme na cesto vyutierané slivky. Cesto preložíme a vytvarujeme buď na jednoradové, alebo dvojradové cestenice. Konce poriadne pritlačíme a kladieme na vymastený plech. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do ružova. 

Prajeme dobrú chuť!

Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Foto: Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Agropenzión Adam

Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…

Manínska tiesňava

Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…