Agroturistika sa na Slovensku stáva novodobým dovolenkovým trendom. Vyhľadávajú ju nielen rodiny s deťmi, ale aj všetci tí, ktorí si chcú vyskúšať život našich predkov. Papradňanská dolina má v tomto smere ideálne podmienky, vďaka čomu sa dostala aj do centra záujmu zahraničných turistov.
„Keď to niekto robí s láskou, tak to ide a tie výsledky sú, ale nasilu sa to ani nedá robiť,“ hovorí majiteľka koliby v Papradne Anna Beníková, ktorá sa už roky venuje rozvoju agroturistiky v tomto regióne. Začínala s jedným penziónom, neskôr svoje podnikanie rozšírila o kolibu, ktorá pribudla priamo na farme. Ide o obľúbené miesto na svadby či rodinné oslavy, ale otvorené je aj pre verejnosť, ktorá sem prichádza z rôznych krajín sveta. „V súčasnosti máme vyše 1000 oviec, ktoré sú teraz kotné, takže ich až do marca nedojíme. Potom z toho mlieka vyrobíme rôzne produkty – čerstvý syr, údený syr, 100-percentnú bryndzu, nite či parenice, ktoré tu predávame. A pretože robíme agroturistiku, musíme mať aj kone. Tie využívame na nosenie detí, ale aj v rámci výučby na jazdiarni,“ dodáva.
Agroturistika má podľa nej obrovský význam. „Na okolí nič podobné nie je a my to tu máme cez leto doslova zaplavené ľuďmi. Neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné, pretože toto je moja srdcovka,“ opisuje Anna Beníková.
Salaš v Papradne je spolu so salašom v Pružine už niekoľko rokov súčasťou agroturistického projektu s názvom Bačova cesta. Ten spája salaše v Žilinskom a Trenčianskom kraji – každoročne v máji, keď sa salašnícka sezóna otvára. Vďaka tomuto podujatiu sa môže verejnosť dozvedieť viac o salašníctve a ovčiarstve, ktoré patria medzi kultúrne dedičstvo našich predkov. Zároveň môžu návštevníci ochutnať kvalitné slovenské mliečne výrobky.
HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…