Čas vianočný sa nám pomaly blíži, a tak vám na osvieženie vianočného receptára prinášame tipy na tradične netradičné vianočné „mlsky“. Vyskúšajte niektorý z receptov.
Na štedrovečerný stôl u mnohých z nás okrem kapustnice neodmysliteľne patrí i šošovicová polievka. Táto nenápadná strukovina podľa ľudovej povery prináša peniaze. Nezabudnite si preto pár zrniek šošovice schovať aj pod tanier, nech ste bohatí celý rok.
POTREBUJEME:
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 pikantnú paprikovú klobásu
1 šálku červenej šošovice
1 konzervu krájaných rajčín
1 l zeleninového/slepačieho bujónu
soľ
korenie, čili
AKO NA TO:
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Pridáme pikantnú paprikovú klobásu nakrájanú na kocky. Podľa chuti pridáme čili. Počkáme, kým klobása pustí šťavu a cibuľa zmäkne. Pridáme jednu šálku červenej šošovice. Tento druh nemusíme namáčať ani preplachovať. Ochutíme soľou a korením, pridáme celú konzervu krájaných rajčín a zalejeme litrom zeleninového alebo slepačieho vývaru. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nie je mäkká. Ale pozor, ak sa varí príliš dlho, rozvarí sa a stratí oranžovú farbu.
Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody, ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie receptúra mimoriadne chutného „koláčika“. Doprajte si vianočnú štedrosť v podobe tohto chuťového zážitku.
POTREBUJEME:
450 g lístkového cesta
200 g hladkej múky
3 vajcia
1 krémový tvaroh
60 g mletého maku
120 g cukru
200 g slivkového lekváru
1 bal. vanilkového cukru
50 g mletých orechov
200 ml oleja
AKO NA TO:
Lístkové cesto rozvaľkáme natenko. Z cesta vykrajujeme kruhy také veľké, aby pokryli spodok aj steny mafinovej formy na pečenie. Tvaroh, vajcia, vanilkový cukor a cukor vymiešame dopenista. Zmes rozdelíme na dve časti. Do jednej pomaly pridáme polovicu múky, pomletý mak a polovicu množstva oleja a do druhej časti druhú polovicu múky, pomleté orechy a zvyšok oleja. Cesto vlejeme do formičiek vystlaných lístkovým cestom. Najprv jednu časť s orechmi, potom druhú s makom. Slivkový lekvár rozmiešame lyžičkou, aby bol jemnejší, a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do stredu cesta. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 °C, pečieme asi 45 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme nasekanými orechmi.
Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…