26. 11. 2024
18:00 - 20:30
Dátum a čas
Utorok 26. November 2024
18:00 - 20:30
Miesto
Partizánska 290/17
907 01 Myjava
Slovenská republika
Vyskúšajte si výrobu hrtánkov v kuchárskej dielni vlastnými rukami a potešte prípravou tejto tradičnej cestoviny svojich blízkych pri štedrovečernom stole!
Hrtánky sú tradičné cestoviny, ktoré sa používali pri významných príležitostiach. Tento typ cestoviny bol súčasťou slávnostných jedál počas vianočných sviatkov, najmä na Štedrý večer a Prvý sviatok vianočný.
Recept na hrtánky vychádza z tradície pytlikárskych rodín, pričom ich pôvod je spojený s obdobím rozvoja tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Prečo sú pytlikári spojený s hrtánkami? Ich tkáčsky stav obsahoval dôležitý komponent nazývaný paprstek, ktorý bol umiestnený na začiatku a konci stavu a slúžil na vedenie osnovy. Osnova musela byť správne napnutá, a preto sa paprsteky rýchlo opotrebovali a často vymieňali. Keďže v minulosti sa nič nevyhadzovalo, ženy pytlikárov využívali kratšie kúsky paprstkov na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Tieto cestoviny sa varili v polievkach z morčacieho alebo slepačieho mäsa. Tradíciu prípravy hrtánkov počas vianočných sviatkov dodnes zachovávajú mnohí potomkovia pytlikárskych rodín.
Na prípravu hrtánkov si treba priniesť vlastné suroviny: 1 vajce, 1/4 kg polohrubej múky a 1 miska. Náradie na prípravu je možné si na mieste požičať alebo zakúpiť.
Ak máte chuť sa niečo nové naučiť z tradičnej slovenskej kuchyne a chcete si vyskúšať svoju zručnosť, tak neváhajte a zúčastnite sa výroby hrtánkov v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave!
Zdroj: CTK Myjava
Zdroj foto: CTK Myjava
HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…
Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…
Mgr. Eva Čmelová eva.cmelova@ctkmyjava.sk
Adresa
Partizánska 290/17
907 01 Myjava
Slovenská republika