O Beckove, majestátnom a čarokrásnom hrade počul už azda každý. Neďaleko od neho, pri rovnomennej obci domáci, ale aj návštevníci z rôznych kútov Slovenska už dôverne poznajú miestny salaš. Zariadenie je malou oázou pokoja uprostred krásnej prírody, neďaleko prírodnej rezervácie a náučného chodníka.
Salaš Beckov si získal srdcia návštevníkov, čo dokazuje aj umiestnenie medzi trojicou najlepších gastro zariadení v Ankete TOP GASTRO v Trenčianskom kraji za rok 2023. Atmosféra pokoja a pohody na salaši je to, čo tu dostanete akosi automaticky ako "prílohu" k vynikajúcemu jedlu. Okrem gastronomického zážitku z pravej slovenskej kuchyne a tradičných špecialít si odtiaľto odnesiete aj veľa pozitívnej energie z príjemne stráveného dňa. Tak ako sa na správny salaš patrí, ani tu nechýbajú jeho milí štvornohí obyvatelia. Majiteľ tohto obľúbeného miesta, pán Kuhajda, nám vyrozprával, čo všetko salaš ponúka a aký je jeho príbeh.
1. Prezraďte nám, prosím, kto je za úspešným vedením Salaša Beckov a čo vás priviedlo k podnikaniu v oblasti gastronómie?
Gastronómia mi bola blízka odjakživa. Pochádzam z Oravy, študoval som Hotelovú akadémiu v Dolnom Kubíne a už vtedy som zbieral skúsenosti zo zahraničnej praxe v Nemecku, ale samozrejme aj na Slovensku. Ako konateľ spoločnosti, ktorej korene siahajú do roku 2016, som získaval skúsenosti počas prevádzkovania zimného apreski baru na Donovaloch, ale aj na letných podujatiach s festivalovým cateringom na Slovensku a v Čechách. Začiatkom roka 2020 som sa začal zaujímať o prevádzkovanie niečoho „stáleho“ v mojom okolí. Naskytla sa príležitosť práve v podobe Stiborovho dvora (vtedajší názov reštaurácie) v Beckove. Pár týždňov po tomto rozhodnutí však prišla pandémia. Napriek nepriaznivej situácii sme do tohto risku išli. Spoločne s kolegami a priateľmi sme sa pustili do rekonštrukcie. Povýšili sme kvalitu a úroveň a vybudovali tak úspešný koncept Salaš a reštaurácia Beckov.
2. Spomínate pandémiou poznačený rok 2020 ako váš začiatok. Ako sa vám podarilo dostať sa do povedomia?
Začiatky boli veľmi náročné práve kvôli pretrvávajúcej pandémii. Navyše, prevádzka nemala v okolí dobrú reputáciu, renomé na okolí bolo nelichotivé. Moderný koncept tradičnej kuchyne pozostávajúcej z kvalitných surovín, ale aj zveľadenie prostredia uprostred prírody nám pomohli napraviť si meno a začať tak písať novú kapitolu Salaša a reštaurácie Beckov.
3. Nachádzate sa v blízkosti významného turistického miesta, je pre vás náročné získať si zákazníkov mimo letnej sezóny?
Mimo letnej sezóny sa snažíme prilákať hlavne obchodných cestujúcich, pre ktorých pripravujeme týždenné menu a víkendových turistov na víkendové špeciálne ponuky. Myslím, že vďaka našej polohe - blízko frekventovanej cesty aj diaľničného zjazdu, ale aj dobrému menu si nás nájdu zákazníci cestujúci zo všetkých smerov Slovenska. Taktiež máme veľa stálych a verných zákazníkov, ktorí sa k nám vracajú aj mimo sezóny.
4. Aké špeciality môžeme nájsť vo vašom jedálnom lístku?
V našom jedálnom lístku nájdete tradičné jedlá ako sú bryndzové halušky/pirohy, strapačky, zemiakové šúľance, tvarohové pirohy (podávané na sladko s posýpkou a omáčkou z lesného ovocia). V ponuke máme aj náš grilovaný údený ovčí syr. Taktiež mäsové jedlá. Veľmi obľúbené medzi našimi zákazníkmi sú grilované bravčové rebierka alebo jahňacie koleno podávané s kyslou oblohou a chrumkavým chlebíkom. Ďalej grilovaná bravčová panenka alebo kurací steak, ku ktorým sa snažíme prílohy a omáčky sezónne prispôsobovať. Každý víkend máme v ponuke aj jedno špeciálne jedlo, zvyčajne tradičné (napr. baraní/jahňací perkelt) Odporúčame sledovať naše sociálne siete (web, instagram, facebook) kde sa vždy dozviete o našich novinkách a špeciálnych víkendových ponukách.
5. Ponúkate aj vlastné výrobky? Čo všetko sa u vás na salaši vyrába?
Samozrejme, vyrábame vlastné produkty ako sú bryndza, čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr a žinčica, ktoré aj využívame v našej kuchyni pri príprave jedál. Rovnako, počas sezóny si ich naši zákazníci môžu zakúpiť u nás v reštaurácii či priamo sa salaši.
6. Za čím sa k vám ľudia najčastejšie vracajú?
Čo sa týka jedla, bryndzové halušky sú jedným z najobľúbenejších jedál, na ktoré naši zákazníci nedajú dopustiť. Ďalej je to celková atmosféra nášho salaša. Tiché a kľudné prostredie v prírode je pre nás jedným z elementov, ktorý nás dokáže odlíšiť od konkurencie.
7. Prezradíte nám plány salaša do budúcna?
V prvom rade sa budeme snažiť naďalej zlepšovať a skvalitňovať našu ponuku. Hlavne výrobu našich produktov, jedál a služby zákazníkom. Ďalej, čo sa týka salaša (hospodárskej budovy), chceli by sme zväčšiť chov zvierat a naše odbytové priestory, ako aj zvýšiť produkciu syrových výrobkov.
8. Potešilo vás umiestnenie v prvej trojici z 50 nominovaných zariadení? Čomu pripisujete svoj úspech?
Samozrejme, veľmi nás to potešilo, už zo samotnej nominácie sme boli milo prekvapení. Je to pre nás úspech, motivuje nás to. Snažíme sa, aby sa naši zákazníci u nás cítili dobre, aby mali z nášho jedla radosť a zážitok s príjemnou atmosférou a aby od nás odchádzali s úsmevom na tvári. A taktiež, aby sa opätovne ku nám vracali. Chceme ľuďom priblížiť gastronómiu, ktorá stále napreduje.
Foto: Salaš Beckov
Text: LS
Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…
Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…