vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

2°C

oblačno

Hlavne chutne, kvalitne a podomácky

Ako je už zvykom, opäť na nás prišiel hlad. Tentokrát sme navštívili Ilavský okres. Ocitli sme sa v Dubnici nad Váhom, na Námestí Matice slovenskej, kde sídli reštaurácia Čarovná Špajza. Útulný priestor nám hneď pripomenul vôňu domova. Víziou majiteľov spred mnohých rokov bolo vybudovať bio obchodík spojený s kaviarňou – nakúpite zdravé potraviny, dáte si koláč, studené raňajky. Človek mieni... Neskôr si majitelia povedali: „Čo tak vytvoriť niečo väčšie a zostaviť plnohodnotné menu?“ A tak už siedmy rok stojí na námestí reštaurácia Čarovná Špajza.

„Najprv sme varili len obedové menu. Vďaka dobrým ohlasom sme napokon zostavili aj jedálny lístok v podobe à la carte, ktorý je zložený z pestrej ponuky jedál. Robíme aj raňajky – slaný či sladký variant, aby si každý prišiel na svoje. Naším cieľom je variť kvalitne, z čerstvých surovín, bez polotovarov. Väčšinu potravín preberáme od slovenských dodávateľov – mäso z Myjavy, zeleninu od miestnych. Ponúkame najmä to, čo si ľudia bežne doma neurobia,“ vysvetlila nám spolumajiteľka reštaurácie Petra Daubnerová. „Veľmi dôležitý je aj prístup šéfkuchárov, pretože taký je neskôr výsledok na tanieri. Treba si ich vážiť. V dnešnej dobe nájsť dobrých kuchárov je veľmi ťažké,“ doplnila.

Stále niečo iné

S každým ročným obdobím prichádza niečo nové, špeciálne. Jesennú ponuku nahrádza zimná. Vianočná atmosféra je tu, takisto aj ďalšie špeciality. Ako každý rok, začiatkom decembra reštaurácia namiesto letnej terasy otvára svoj vianočný stánok. To znamená len jedno. Adventné nedele obohatené tradičnou kapustnicou, punčom, vaječným likérom... „Každoročne k nám chodí Mikuláš a nosí deťom sladkosti. Aj toto je spôsob, ako si môžeme spestriť obdobie Vianoc,“ dodala spolumajiteľka. Za sedem rokov existencie podnik prešiel aj tichším obdobím. Najprv pre pandémiu, neskôr v dôsledku rekonštrukcie námestia, keď pešiu zónu nahradilo stavenisko. „Nebolo to pre nás jednoduché, no napriek tomu sa stratený čas snažíme dobehnúť,“ prezradila. „Plánovali sme fungovať na štýl rezervácie stolov, čo sa nám postupne začalo plniť, až kým sa všetko nezatvorilo. Dnešná doba je ťažká, dobré meno bohužiaľ nestačí, pretože nie všetci si môžu dovoliť navštevovať reštauráciu každý deň,“ zdôraznila.

Priestor Špajze sa zväčšil, vytvorila sa ďalšia miestnosť, ktorá slúži na rodinné oslavy či iné spoločenské akcie. Hostia si tak spolu so svojimi blízkymi môžu v súkromí pochutnať na dobrom jedle. Napríklad na cheeseburgeri z hovädzieho mäsa či domácich šúľancoch s marhuľovým pyré a ringlotami, ktoré sme mali možnosť ochutnať aj my. Chutilo to ako z babičkinej špajze. Okrem štandardného menu je na výber asi desať druhov zákuskov, ktoré reštaurácii dodáva trenčianska cukráreň Ona pečie. K tomu dobrá káva a sladká bodka je na stole. Videli sme, ochutnali sme a ešte sme sa čo-to dozvedeli. Čarovná Špajza má vo svojich víziách jasno. Hlavne chutne, kvalitne a podomácky. Veď posúďte sami.

Text: Magazín Trenčín región

Foto: R. Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Trenčiansky hrad

HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…

Agropenzión Adam

Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…