vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

2°C

polooblačno

Škola, kde to chutí - Trenčín región na koštovke

Aj vďaka našej populárnej rubrike Na koštovke dobre vieme, že Trenčiansky kraj je vychýrený svojím pestrým a bohatým kulinárstvom. Reštaurácií a prevádzok so zaujímavými konceptmi a víziami je v regióne mnoho, no my sme dnes navštívili niečo iné, špeciálne, originálne.

Budova, ktorá sídli priamo v centre Trenčína, otvorila svoje brány už v minulom storočí. Od roku 1992 slúžila ako pracovisko praktického vyučovania hotelovej akadémie – Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici.

Zariadenie dlhé roky patrilo medzi jedno z najväčších svojho druhu na Slovensku. Po niekoľkých dekádach však budova nutne potrebovala obnovu, a tak v roku 2022 svoje brány na dva roky zatvorila.

Zo starých múrov moderná pýcha

Gastrocentrum Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín prešlo vďaka kompletnej rekonštrukcii výraznou zmenou. Od mája tohto roku vyzerá na nepoznanie. Všimla si to aj široká verejnosť, a tak súčasné pracovisko získalo ocenenie za celoživotný prínos v rozvoji miest a obcí na Slovensku. Dnes to v skratke vyzerá asi takto: zo starej inštitúcie je nové multifunkčné stredisko.

Slúži nielen ľuďom, ktorí sa sem chodia občerstviť, ale je aj veľkým prínosom pre praktickú výučbu približne 250 žiakov gastronomických odborov. „Vďaka kompletnej obnove máme možnosť pracovať s najmodernejšími gastronomickými technológiami. Naše bary a kuchyne sú vybavené najlepšími zariadeniami, ako napríklad smart panvica. Výučba žiakov vyzerá inak, pretože vieme, že môžeme robiť veci lepšie. Umožňuje nám to prepájať teóriu s praxou – študenti nadobudnú teoretické poznatky v škole a tu ich neskôr aplikujú do praxe,“ ozrejmila zástupkyňa riaditeľky pre praktické vyučovanie Mgr. Ivona Kopuncová.

Každé poschodie ponúka originálne riešenie

Jednotlivé časti budovy majú špecifické zameranie a podľa toho dostali aj pomenovanie v latinčine. Na prvom poschodí, z kedysi samoobslužnej jedálne, je dnes moderná reštaurácia s obsluhou PUPILLA, ktorá ponúka zvyčajne štvorchodové obedové menu. Aké? „Žiaci tu pripravujú najmä klasické jedlá, nič špeciálne. Ide nám o to, aby sme ich učili najprv základy a neskôr prešli na niečo zložitejšie. Všetko má svoju postupnosť, a keďže tu varíme len obedy, vidíme v tom zmysel,“ vysvetlila p. Kopuncová. Hneď vedľa, so samostatným vonkajším vchodom, sa nachádza cukráreň PISTOR. Ide o priestor s pohodlným kaviarenským posedením, kde si ľudia môžu vychutnať kávu so zákuskom. „Koláče na objednávku nerobíme. Kapacita našej cukrárskej dielne, kde zákusky vyrábajú naši žiaci z odboru cukrár/cukrárka, je obmedzená – nie sme veľkovýroba. Napriek tomu sme sebestační, všetko si vyrábame sami a nič neobjednávame. Zákusky z dennej ponuky si ľudia môžu vziať aj domov, čo zvyčajne robia pred víkendom,“ podotkla.

Na druhom poschodí sa po rekonštrukcii zrodila reštaurácia MAGISTER s tanečným parketom, ktorá slúži pre uzavretú spoločnosť. Jej kapacita je približne 100 ľudí a takmer denne sa tam usporadúvajú rôzne akcie, ako sú firemné večierky, konferencie, workshopy, školenia, rodinné oslavy či svadby. V týchto priestoroch to funguje trochu inak. „Podávame všetko možné, podľa požiadaviek hostí – jedlá bezmäsité, bezlaktózové aj bezlepkové. Do budúcna máme víziu vytvoriť à la carte či degustačné menu s ochutnávkou slovenských vín na objednávku. Chceme, aby naši žiaci ovládali etiketu a získali viac skúseností,“ ozrejmila.

Koštovka? Tekvica na sladko

Študenti majú v komplexe aj vlastné zázemie – tretie poschodie je vyhradené len na vzdelávacie účely. Nachádzajú sa tam cvičná kuchyňa i bar, kde sa konajú barmanské či baristické nácviky. Súčasťou je aj počítačová miestnosť, kde sa študenti učia pracovať s rezervačným systémom, skladovým hospodárstvom, kalkuláciami a ďalšími dôležitými úkonmi súvisiacimi s týmto odvetvím.

V rámci našej návštevy sme ochutnali nielen jedlá z obedovej ponuky, ale aj niečo celkom nové. Špeciálne a zároveň reprezentačné dielo školy, ktoré vytvorila študentka tretieho ročníka hotelovej akadémie Laura Žuffová. Spolu so spolužiačkou priniesli zaujímavú kombináciu chutí, za ktoré škola získala ocenenie. Želatína z tekvice, pripravená na sladko s pumpkin spice korením, a vysmážaná kroketa, obalená v panko strúhanke, plnená camembertom s parmezánovou omáčkou. Také niečo – a veru nesmierne lahodné – nemáte na tanieri každý deň. Či áno?

To len potvrdzuje, že stredná odborná škola vychováva žiakov, ktorých táto prax baví a napĺňa. Presvedčila nás o tom aj Gabriela Mináriková, talentovaná študentka tretieho ročníka hotelovej akadémie, ktorá vytvorila „čarovný kokteil“ – miešaný nápoj s chuťou Vianoc: „Volá sa Fialová metamorfóza práve na základe jeho farby – efektu vytvoreného z čaju a citrónovej šťavy. Som veľmi rada, že nám škola dáva priestor na rozvíjanie kreativity a umožňuje nám realizovať vlastné nápady. Okrem toho máme možnosť zúčastňovať sa na rôznych kurzoch, workshopoch, súťažiach aj zahraničných stážach. Tieto skúsenosti nás posúvajú vpred, podporujú náš kariérny rast a dodávajú nám motiváciu.“

Priestory pracoviska praktického vyučovania Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24 v Trenčíne môžeme študentom a všetkým zamestnancom školy len závidieť. GASTROCENTRUM je nielen moderné a čisté, ale podľa toho, čo sme videli, tam vďaka striktným pravidlám všetko funguje ako hodinky. Je to miesto pre nadšencov, ktorým imponuje kulinárstvo, či podobné segmentové aktivity, a ktoré má už teraz obrovský potenciál.

Okoštovali sme: kapustová polievka s klobásou na smotane, španielsky vtáčik s dusenou ryžou a kyslou uhorkou, losos so smotanovými zemiakmi a rukolou. Paráda!

P.S.: Tentoraz sme sa hodnoteniu jednotlivých služieb, ako napríklad kvalita obsluhy, prostredie či iné atrakcie, vyhli. No už len za originálny príbeh prerodu starých múrov na supermoderné gastronomické centrum si všetci, ktorí v ňom hrajú svoju úlohu, zaslúžia päť veľkých hviezdičiek.


Magazín Trenčín región č.1/2025, Nina Osvaldová, Radovan Stoklasa 

Mohlo by vás zaujímať

Čachtický hrad

Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…

Kúpele Zelená žaba

. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…